Yemin, Misak ve Ahd
Anasayfa 111 » Kur'ân'daki İslam » Yemin, Misak ve Ahd ---

Fizik beden, nefs ve ruh üçlüsüyle yarattığı insanı Allahû Tealâ ezelde (kalu bela gününde) huzurunda toplamış, üç vücudumuzdan da dünya hayatını yaşarken Allah’a teslim olacaklarına dair sözler almıştır. 

A’raf-172 ve Mâide-7’de, Allahû Tealâ’nın ezelde verdiğimiz sözlerle bizi Kendisine bağladığı açıkça ifade edilmektedir. 

7/A'RÂF-172: Ve iz ehaze rabbuke min benî âdeme min zuhûrihim zurriyyetehum ve eşhedehum alâ enfusihim, e lestu birabbikum, kâlû belâ, şehidnâ, en tekûlû yevmel kıyâmeti innâ kunnâ an hâzâ gâfilîn(gâfilîne).
Ve kıyâmet günü, gerçekten biz bundan gâfildik (gâfilleriz) dersiniz diye (dememeniz için), senin Rabbin, Âdemoğullarının sırtlarından onların zürriyetlerini aldığı zaman onları, nefsleri üzerine şahit tuttu. (Allahû Tealâ şöyle buyurdu): “Ben, sizin Rabbiniz değil miyim?” Dediler ki: “Evet, (Sen, bizim Rabbimizsin), biz şahit olduk.” 

5/MÂİDE-7: Vezkurû ni’metellâhi aleykum ve mîsâkahullezî vâsekakum bihî, iz kultum semi’nâ ve ata’nâ, vettekûllâh(vettekûllâhe), innallâhe alîmun bizâtis sudûr(sudûri).
Allah’ın, sizin üzerinizdeki ni’metini ve: “İşittik ve itaat ettik” dediğiniz zaman, onunla sizi bağladığı misâkınızı hatırlayın. Allah’a karşı takvâ sahibi olun, Muhakkak ki O, göğüslerde (sinelerde) olanı en iyi bilir. 

Ruhumuz Allah’a bu dünya hayatını yaşarken döneceğine dair Allah’a misak vermiştir.  

13/RA'D-20: Ellezîne yûfûne bi ahdillâhi ve lâ yenkudûnel misâk(misâka).Onlar, Allah'ın ahdini ifa ederler (ruhlarını, vechlerini, nefslerini ve iradelerini Allah'a teslim ederler). Ve misaklerini (diğer teslimlerle birlikte iradelerini de Allah'a teslim edeceklerine dair misaklerini) bozmazlar. 

Fizik bedeninmiz Allah’a kul olacağına dair Alah’a ahd vermiştir.

36/YÂSÎN-60: E lem a’had ileykum yâ benî âdeme en lâ ta’budûş şeytân(şeytâne), innehu lekum aduvvun mubîn(mubinun). Ey Âdemoğulları! Ben, sizlerden şeytana kul olmayacağınıza dair ahd almadım mı? Muhakkak ki o (şeytan), size apaçık bir düşmandır.

36/YÂSÎN-61: Ve eni’budûnî, hâzâ sırâtun mustekîm(mustekîmun). Ve Ben, sizden Bana kul olmanıza (dair ahd almadım mı?) Bu da Sıratı Mustakîm (üzerinde bulunmak)tır. 

Nefsimiz de Allah’a teslim olacağına dair Allah’a yemin vermiştir.

74/MUDDESSİR-38: Kullu nefsin bimâ kesebet rehîneh(rehînetun).
Bütün nefsler, iktisap ettikleri (kazandıkları) dereceler sebebiyle (karşılığı olarak) rehinedirler (bağlıdırlar).

74/MUDDESSİR-39: İllâ ashâbel yemîn(yemîni).
Yemin sahipleri (yeminlerini yerine getiren nefsler) hariç.

74/MUDDESSİR-40: Fî cennât(cennâtin), yetesâelûn(yetesâelûne).
Onlar cennetlerdedir. (Diğerlerine) sorarlar.  ·   

Allahû Tealâ irademizden de söz almıştır. En’âm-152’de Allah ile olan bütün bu ahdimizi yerine getirmemiz emredilmiştir.   

6/EN'ÂM-152: Ve lâ takrebû mâlel yetîmi illâ billetî hiye ahsenu hattâ yebluga eşuddeh(eşuddehu), ve evfûl keyle vel mîzâne bil kıst(kıstı), lâ nukellifu nefsen illâ vus’ahâ ve izâ kultum fa’dilû ve lev kâne zâ kurbâ, ve bi ahdillâhi evfû, zâlikum vassâkum bihî leallekum tezekkerûn(tezekkerûne).
Yetimin malına, o en kuvvetli çağına gelinceye kadar, en güzel şekliyle olmadıkça yaklaşmayın. Ölçü ve tartıyı adaletle yerine getirin. Kimseyi gücünün dışında (bir şey ile) sorumlu tutmayız. Söylediğiniz zaman, yakınınız olsa bile, artık adaletle söyleyin. Allah'ın ahdini yerine getirin (ifa edin). Böylece tezekkür edersiniz diye, (Allah) işte böyle, size onunla vasiyet (emir) etti. 

“Ve bi ahdillâhi evfû;  Allah'ın ahdini yerine getirin (ifa edin).” 

Kurtuluşa erenler Allah ile olan ahdini yerine getirenlerdir.  

23 / MU'MİNUN – 8: Vellezîne hum li emânâtihim ve ahdihim râûn(râûne).
Ve onlar, emanetlerine ve ahdlerine riayet edenlerdir (uyanlar, sadık olanlardır). 

Allahû Tealâ’nın bütün insanlığa farz kıldığı dört teslimin yapısına baktığımız zaman, hepsinin birbirinden ayrı özelikler taşıdığı görülmektedir. Kişinin Allah’a ulaşmayı dileyerek mürşidine tâbî olmasıyla balşlayan manevî tekâmülü içerisinde  ruhun Allah’a ulaşması; fizik vücuttan ayrılıp 7 gök katını ve 7. gök katındaki 7 âlemi geçerek yoklukta Allah’ın Zat’ında ifnâ olmasıyla gerçekleşen bir vetiredir. Fizik vücudun teslimi ise Allah’a vasıl olmakla değil, fizik vücudun Allah’ın bütün emirlerine itaat etmesi ve yasak ettiği fiilleri işlememesiyle gerçekleşir. Nefsin yapısında 19 tane hastalık mevcuttur. Kişi kalbini, 19 hastalıktan tamamen temizlediği zaman, o kişinin nefsi de Allah’a teslim olur. İradenin teslimi ise en zirve noktada kalbin 18 kademe müzeyyen olmasıyla gerçekleşir. Allah'ın Zat’ını kalp gözüyle gören kişinin kalbi 19 kademe müzeyyen olur. Böylece irşada memur mezun kılınan kişi artık Allah’ın emriyle hareket eder.   

Musa Ekberoğlu

Kur'ân'daki İslam » Yemin, Misak ve Ahd

 
Üye Girişi
e-posta
Parola
Beni hatırla
 
Araçlar
       
facebook  googleplus  Twitter  Delicious  Digg this